top of page

Joël Vuik - Biografie

Bij de Nederlandse countertenor Joël Vuik zit het zingen in zijn bloed en hij doet dit al zolang hij zich kan herinneren. Op jonge leeftijd zong hij op school of vooraan in de kerk op zon- en feestdagen. Maar gedurende de jaren was alleen zingen voor Joël niet genoeg meer, door middel van gitaar- en pianolessen wist hij zijn muzikale honger te stillen en begon hij aan zijn muzikale ontdekkingsreis.

In 2009 begon Joël met de opleiding docent muziek aan Codarts te Rotterdam. Hier kwam hij door zijn zangdocente voor het eerst in aanraking met het begrip countertenor. Na een kort onderzoek vond hij het ‘Erbarme Dich’ van J.S. Bach en deed auditie in 2012 voor de opleiding Bachelor of Music en begon zijn lessen bij Carolyn Watkinson en later bij Charlotte Riedijk.

In augustus 2014 is Joël na een zeer succesvolle crowdfunding afgereisd naar Siena om daar deel te nemen aan een ‘Summerschool’ onder leiding van Michael Chance, Lynne Dawson, Elisabeth Priday, Fiona Tree en Paul Beier. Het jaar daarop, augustus 2015 heeft Joël wederom deelgenomen aan dezelfde 'Summerschool' van Michael in Siena. Dit jaar was het aanbod aan docenten aanzienlijk groter. Ian Partrigde, Daniel Taylor en Giulia Nuti ter aanvulling, mochten hun wijsheid overdragen aan de participanten.

In 2014 maakte Joël zijn debuut als titelrol in de opera ‘Amadigi di Gaula’ van G.F. Händel, in Rotterdam. Kort daarna, in maart 2015 maakte hij zijn debuut in de Jurriaanse zaal van De Doelen met zijn solo recital.

Joël heeft les gehad in vorm van masterclasses, maar ook privé van de grote namen zoals Damien Guillon, Claron McFadden, Maria Riccarda Wesseling, Andrew Schroeder, Renate Behle, Henk Neven, Marcel Reijans, Don Marrazzo, Margreet Honig, Michael Chance, Daniel Taylor en bij de grote Countertenor Philippe Jaroussky.

Countertenor Joël sloot juni 2016 zijn Bachelor af met een 9 cum laude. Dit deed hij samen met het orkest Os Orphicum in de Jurriaanse zaal van de Doelen. Om dit alles financieel mogelijk te maken heeft Joël een subsidie bij de stichting Wijngaarden-Boot aangevraagd en deze ook succesvol mogen gebruiken. Het openstaande bedrag werd door een crowdfunding aangevuld.

 

Vuik vervolgde zijn studie door middel van een master in klassieke zang, bij de Bariton Jörn Dopfer aan de hogeschool voor de kunsten in Hamburg (HfMT). Deze studie werd in Juli 2018 met een 1,1 “Auszeichnung” afgesloten, waarmee hij werd aangenomen voor de vervolgstudie “Konzertexamen”. Joël ontving tijdens zijn studie financiële ondersteuning van verschillende stichtingen en fondsen zoals: Prins Bernhard cultuurfonds, Oscar en Vera Ritter stichtingStichting Bekker-la Bastide-Fonds, de Rotary Club Hamburg-Elbe en het VSB fonds.

 

Een bijzondere beurs kreeg Vuik bij de Claussen-Simon-Stichting in 2019/20 wat hem niet alleen finacieel ondersteund heeft, maar dat ook bestaat uit een veelvoudig seminaren curriculum dat heet stART.up. Dit programma is ontworpen om jonge kunstenaars te ondersteunen in hun weg naar een succesvolle karriëre. Als alumnus onderhoudt Joël een goede relatie met de stichting. 

In Hamburg speelde de countertenor de Rollen van Orlando in Vivaldi’s Orlando Furioso, Ruggiero in Händel's Alcina, Nerone in de Opera Poppea van Monteverdi en de solopartij in de Fairy Queen van Purcell.

Vuik won in 2016 de publieksprijs in de Prix d’Harmonie competitie, in 2017 de “Sonderpreis”  in de Walter&Charlotte Hamel stichting competitie en in mei 2018 heeft Joël Vuik de 1ste prijs gewonnen in de Elise Meyer competitie.

bottom of page